Rožinis vynas

Rožinis vynas arba rausvasis vynas (pranc.. rosé; isp. rosado; it. rosato; angl. blush) yra vynas, kurio spalva gali būti įvairiausia – nuo vos blyškios, pilkšvos rožinės iki ryškios ir gilios, priklausomai nuo vynui gaminti naudojamų vynuogių ir maceracijos trukmės, t. y. to, kiek ilgai vynuogių odelės mirkomos vynuogių sultyse.
Kuo trumpesnė maceracija (ji gali siekti nuo vos kelių valandų iki kelių parų), tuo vynas bus šviesesnis, ir priešingai.
Rožiniai vynai gaminami saldūs, pusiau sausi ir sausi. Būtent pastarojo stiliaus yra dauguma Europos vynų.
Dauguma rožinių vynų gaminami iš raudonųjų vynuogių veislių. Dažnai – iš 'Pinot Noir', 'Syrah', 'Grenache', 'Merlot', 'Malbec', 'Cabernet Sauvignon', 'Tempranillo', 'Sangiovese', 'Zinfandel' ar mažai žinomų vietinių veislių, priklausomai nuo šalies ar regiono tradicijų.
Rožiniai vynai nėra skirti ilgai laikyti, jie trumpaamžiai. Gaiviausi – jauni, išlaikyti iki vienų metų. Vėliau gali kisti ir spalva, ir aromatas, ir skonis.
Rožiniai putojantys rosé, kaip ir rožinis šampanas tradiciškai gaminami iš raudonųjų ir baltųjų veislių mišinių.
Rožiniai vynai patiekiami tik labai gerai atšaldyti, nuo 4 iki 8 °C
-
Rodelia Vino Rosato
16,00 €Rožinis sausas vynas
Šalis: Italija
Regionas: Veneto
Vynuogės: 60% Pinot Grigio + 25% Refosco dal Peduncolo Rosso + 15% Pinot Noir
Švelnus rožės, miško, braškių aromatai citrusinių vaisių ir melionų natos, su malonia traškia rabarbarų užuomina finale. Elegantiškas ir maloniai aromatingas, pasižymintis minerališkumu, gerai subalansuotas. Idealiai tinka su makaronais, kepta žuvimi, grybais ir vidutinio brandinimo sūriais, su paukštiena ir veršiena.
Rekomenduojama patiekti 6 - 11°C
Tūris: 0.75 L. ALK 12 % tūrio. Sudėtyje yra sulfitų.
Pagaminta ir išpilstyta Tenuta Corta Rodelia Italia
Atstovas Lietuvoje “MB Raudonas ir baltas“
-
La Fornarina Pinot Rose VINO SPUMANTE BRUT
16,00 €Rožinis, putojantis, sausas vynas su saugoma geografine nuoroda.
Šalis: Italija, Veneto
Vynuogės: Pinot Nero
Spalva rožinė, linkusi į blyškią vyšnią, švelni - patvari puta. Egantiškas vaisių aromatas.
Subtiliai, maloniai rūgštus ir intensyviai vaisinis.
Puikus kaip aperityvas, tinka prie žuvies užkandžių, subtilių pirmųjų ir antrųjų patiekalų.
Rekomenduojama patiekti 4 - 6 °C
Tūris: 0.75 L. ALK 12% tūrio. Sudėtyje yra sulfitų.
Atstovas Lietuvoje: „Raudonas ir baltas“
-
ROSE‘ Vallagarina IGT
15,00 €Rožinis sausas vynas.
Šalis: Italija.
Regionas: Trentino – Alto Adige.
Vynuogės: Vynuogių mišinys.
Šis vynas gaunamas iš raudonųjų vynuogių mišinio, auginto Adige slėnio pietinėje dalyje. Šviesiai rausva spalva, raudonų vaisių, ypač serbentų ir laukinių braškių. Minerališkai gaivus, neįprastas kaip aperityvas.
Dera: prie užkandžių, picos, vegetariškų patiekalų.
Rekomenduojama tiekti 6 - 8 ° C
Tūris: 0.75 L. ALK 12.5 % tūrio. Sudėtyje yra sulfitų. Saugoti tamsioje, vėsioje vietoje.
Pagaminta ir išpilstyta: Cantina Armani A. S.R.L. Italijoje.
Atstovas Lietuvoje: “MB Raudonas ir baltas“
-
ALBINO ARMANI Rosé Spumante extra dray
18,00 €Rožinis sausas putojantis vynas
Šalis: Italija
Regionas: Veneto
Vynuogės: „Chardonnay“ ir „Pinot Nero“.
Pinot Noir ir Chardonnay vynuogės vyninamos atskirai, prieš įmaišant į cuvée. Antroji fermentacija naudojant ilgąjį Charmat metodą.
Subtilūs rožių, skrudintų migdolų ir vanilės aromatai, vaiski rožinė spalva.
Puikus vasaros aperityvas dera prie daržovių, suši, žuvies patiekalų.
Rekomenduojama tiekti 6 - 8 ° C Tūris: 0.75 L. ALK 12.5 % tūrio. Sudėtyje yra sulfitų. Saugoti tamsioje, vėsioje vietoje.
Pagaminta ir išpilstyta: Cantina Armani A. S.R.L. Italijoje.
Atstovas Lietuvoje: “MB Raudonas ir baltas“